Loading...
You are here:  Home  >  Varningar  >  Current Article

Romansbedrägerier – en lite mer berättande studie

By   /   fredag 7 februari,2014  /   3 Comments

    Print       Email
Internet Sweden | Peter Forsman

Internet Sweden | Peter Forsman

Författare och ansvarig utgivare
Jag som skriver, gör det ideellt och för att upplysa dig om verksamheter som JAG anser att det finns skäl att ifrågasätta och/eller varna för. Jag skriver även generellt om olika tillvägagångssätt som bedragare använder och tipsar om utbildning/kunskap som finns att få. Läs mer om: Internet Sweden | Peter Forsman
Internet Sweden | Peter Forsman
Internet Sweden | Peter Forsman
Dela inlägget

Aftonbladets TV-satsning Brottscentralen sände den 5/2 2014 ett inslag om hur en kvinna blir bedragen i ett så kallat ”Romansbedrägeri” på engelska ”Romance Scam”.

Det absolut vettigaste som sägs i inslaget/n är att Romansbedrägerier är det värsta sortens bedrägeri man kan råka ut för.
Det tillsammans med exempelvis investeringsbedrägerier är ett mycket sofistikerat förtroendebedrägeri som ofta skapar enorm ekonomisk skada för den drabbade, tillsammans med stor otrygghet och med depressioner och ännu värre, som följd. Men problemet är att när Polisen i inslaget säger att de inte får in så många anmälningar om detta, så är det symptomatiskt med just denna typ av tyngre förluster (gäller även offer för investeringsbedrägerier) – efter självförnekelsen så kommer känslan av skam och ”Hur kunde jag vara så dum” och endast i yttersta undantagsfall går det till polisanmälan – men tro mig det här är vanligare än du tror och kan ana!

Jag tycker väl i och för sig att Aftonbladets inslag är ok och Anders Olofsson vid NBC, Nationella BedrägeriCentret (som även aktivt skriver på Polisen Bedrägeri ) förklarar flera viktiga omständigheter, men  jag saknar att Aftonbladet ställer relevanta frågor kring vad som med enkla medel kan göras och jag anser faktiskt att det finns flera mycket viktiga (och enkla) saker som är helt nödvändiga för såväl brottsbekämpning, brottsoffer och även för anhöriga till utsatta ska känna till och kan ha nytta av, om inte annat för att de lättare ska förstå hur det kunnat gå så illa. Jag pekar på dessa längre ner i inlägget.

Du kan se Aftonbladet-inslaget i sin helhet nedan.

Det första som vi behöver göra klart är att Romansbedrägerier / Romance Scam är en form av förtroendebedrägeri som i allmänt tal kallas Nigeriabrev.
På engelska Advance fee scam, 419 scams eller Advance fee fraud och bygger på att vinna förtroende hos offret under lång tid innan det är dags att ”slå till” och det överhuvudtaget blir tal om några ekonomiska transaktioner.

Nigeriabreven härstammar så långt tillbaka som slutet av 1700-talet och handlar om ”färdigskrivna brev med utbytbara namn, platser och andra omständigheter”, dessa brev skickas i en viss ordning och skickas till massvis av personer samtidigt. Eftersom det går att hålla en lista över offer, så kan offren löpande graderas med vilket steg de är på (hur långt gångna de är i processen att bli lurade) och för varje nytt steg i processen så ändras statusen för offret. På så sätt hanterar varje bedragare dussintals till 50-tals offer samtidigt.

Romansbedrägerier har likheter med exempelvis ”transportbedrägerier” eller ”Det glömda arvet” och det handlar alltid om färdiga mallar – alltså e-mailen som skickas till offret (ofta kan det också vara frågan om 30-40 e-mail innan omständigheter börjar kosta pengar och den amerikanske soldaten (kan även vara resande affärsmän eller annan ID-kapad eller påhittad person) ber om ekonomiska lån för att klara sig ur situationen.

 Aftonbladet TV gjorde även en liten uppföljare dagen efter:

Att Aftonbladet i det första inslaget säger något i stil med ”Mannen på bilden behöver ju inte vara mannen bakom bluffen..men han är omaskad för att han kan vara en ledtråd” berättar för mig hur oinsatta Aftonbladet (och säkert gemene man) är  om dessa typer av Romansbedrägerier

Anders Olofsson fortsätter sedan att berätta att man vet ganska lite om vad det är för några människor som ligger bakom den här typen av brott – Men det får mig ändå att skruva lite på mig, för även om jag inte känner till något kring utredningen av det speciella fallet (som föranlett inslaget) så handlar romansbedrägerier i allra flesta fall inte om någonting annat än en utveckling av de klassiska nigeriabrevs-uppläggen.

Saken är att detta sker från länder mellan Liberia till Kamerun och vanligast förekommande från Nigeria, Ghana och Benin.
Det är heller inte ovanligt att det utförs av medborgare från dessa länder, men från Storbritannien eller från andra delar av världen och i enstaka (uppmärksammade) fall även ifrån Sverige.

2012 gjorde amerikanska 60-minutes ett reportage om Nigerianska förövare från Malaysia.
 
Redan efter 10 sekunder i en timmes filmen konstateras det ”No hope of ever seeing our money again”! 

Åldern på förövarna är oftast från yngre tonåren till 35-årsåldern och det är i huvudsak män.
De händer att de jobbar ensamma, men ofta jobbar de i ”gäng” och mot provision för en ”gängledare”, som i gengäld tillhandahåller ”breven” och PC:s och de sitter ofta 10-20 personer i lokaler av typen call centers / boiler rooms / IT-cafén.
Brottsoffren kallas MUGU (män) och MAGA (kvinnor)

De jobbar ofta samtidigt med samma stulna profilbild/uppdiktad levnadshistoria, men de har små små skillnader i namn eller nick/alias och använder denna stulna eller påhittade identitet under en (1) bedrägeriomgång, dvs från några veckor upp till max några månaders tid – sedan tas ny identitet i bruk. Därför är alla förhoppningar om allmänhetens ”ledtrådar” kring ett par kopierade foton från internet på en vad som ser ut att vara en amerikansk soldat i – helt fruktlösa.

Betalningar sker nästan uteslutande genom betalningstjänster som Western Union som INTE kräver att betalningsmottagaren legitimerar sig, utan du skickar pengar genom att ange NAMN, ORT och TELEFONNUMMER och bedragaren kan lägga upp bilder som det axplock nedan, utan att lagens långa arm kan binda dem till något brott.

Det mest rimliga för polis och åklagare är att snabbgranska varje ärende, sammanfatta och avgöra om det är hanterbart för Sverige och i annat fall skicka utredning och anmälan vidare till EC3 (Europol), som HAR möjlighet att utreda och har upparbetade metoder för att söka, säkra och agera. Jag blir lite matt över att poliser ute på landsorten utreder samma typ av ärenden som 100 kollegor lagt ner före honom pga av att det inte GÅR att klara upp. För oavsett om det går att spåra pengarna till valfritt annat land genom Western Union, så blir ingen gladare för det – pengarna är borta för brottsoffer och ingen gärningsman i sikte.

Min förhoppning på är att svensk polis inom rimlig framtid vet vad som skall utredas av svensk polis, vilka de behöver passa vidare till annan organisation och vilka brott som bara preventionsarbete och informationsspridning kan förändra utvecklingen av.

Nedan är exempel tagna från en Facebookgrupp vid namn ”Romance Scam Stories” som listar tusentals ID-kapade personer/foton som används, drabbades historier och även flertalet av utövarna (se gärna deras publicerade bilder för att få en klar bild) . En annan grupp som gör samma sak är ”ROMANCE SCAMMERS ON FACEBOOK

                

Så om vi nu vet vilka som ligger bakom och att det här med romansbedrägerier är VANSINNIGT VANLIGT, så kan vi gå vidare med lite mer specifika råd och tips.
2010 så skrev norska tv2 en del artiklar i ämnet bland annat denna (klicka på bilden nedan):


Och även om det inte alls behöver handla om amerikanska soldater, så är det ett välbeprövat modus, där de stjäl ett antal privata bilder från en Facebookprofil eller liknande och skapar en egen påhittad identitet, där de stulna bilder har en central roll.

I bearbetningsfasen så är det som sagt väldigt mycket standardiserade ”lull-lull kärleksmys-brev” med fokus på att få offret att känna sig omtyckt, älskad och speciell. Under hela den resan så har det varit på gång att soldaten (som ofta är löjtnant eller kapten) ska komma till Sverige för att fortsätta sitt liv med den utvalda kvinnan, ömsom handlar det om permission och ömsom så ska soldaten desertera och de ska tillsammans ”fly resten av livet” – vad som helst bara det blir han och hon. 

Och från att vara en enkel vänförfrågan på Facebook eller i valfri Datingplattform så fortsätter det ofta med:
Chat-kommunikation..
Bilder (stulna) skickas..
Påhittad levnadshistoria..
Falska referenser flikas in då och då.. (telefon / e-mail / falska dokument)
Besök i Sverige planeras..
Då börjar problemen som kostar pengar..

Ett ganska vanligt förfarande är då att offret behöver fylla i nedan dokument (FAKE) som inte direkt påminner om orginalet (GENUIN)

scam - Military Family Leave Request Form

FAKE

genuin_leave

GENUIN

I denna fas kommer ofta mail från soldatens överordnade och inte sällan generaler av olika slag
(precis som att generaler skulle bry sig ett skit om vem en löjtnant träffade på sin permission).

scam_officer

 Om du klickar på bilden så ser du att befälhavaren över de amerikanska trupperna i Afghanistan inte ens har en personlig e-mailadress, utan använder [usmilitaryclearence@usa.com]
Ja, men det låter väl rimligt ändå kanske någon ändå tycker, men nej såklart inte: [usa.com] är en adress ur gratis e-mailplattformen från mail.com som vem som helst kan generera valfritt ledigt e-mailkonto under (se nedan).

usa_com

 Så om jag ställer frågan igen om det är rimligt att  befälhavaren över de amerikanska trupperna i Afghanistan använder en gratis e-mailadress, så skulle de flesta skaka på huvudet.
Tittar vi på e-mailet igen så ser vi att det är ett HTML-mail, dvs det är inte bara text, utan även bilder i mailet.
Genom att högerklicka eller i menyn leta reda på ett alternativ som heter lite olika i olika klienter och plattformar, men handlar om att du ska kunna läsa mailet i orginal med html-kod utskriven. När du ser det, så ser du VARIFRÅN bilderna är länkade. Och jag kan se att ”Department of Defense-loggan” kommer från ett blogginlägg i mars 2010 som inte alls har med bedragarna eller på annat sätt är relaterat.

defense

Och det vill sig inte bättre än att ”Depatrment of the Army-loggan” länkas från en Wikipediaartikel.

army

I det aktuella fallet, så skickade bedragaren ett mail med 4 bilder till offret och som ni kan se så är de inte så personliga direkt, men om vi tittar närmare på den första och den sista som ändå innehåller männinskor..

4bilder1

 Så kan vi med hjälp av Googles bildsökfunktion få fram att den använts i andra Romansbedrägerier 

ettan

Eftersom det framgår att bedragaren använder e-mailadressen [justicesmith344@yahoo.com] och e-mailadresser är unika, så går det snabbt att få fram att den använts i ett datingforum:

ettan1  

Och just denna användare på just detta datingforum har 28 kontakter, varav nedan är de 20 första (det ger dig en lite tydligare bild) 
ettan2

Om vi nu växlar och tittar på den andra bilden som bedragaren skickade till offret som jag varit i kontakt med, så bildsöker jag på det och hittade då 34 träffar – alla från Facebook, men trots att Google indexerat deras Facebookprofiler med just det fotot, så var samtliga nu utbytta och ersatta med vad som ser ut att vara deras riktiga bild som de vill visa upp för MAGA (kvinnliga offret som blivit bedragen), alltså det ultimata hånet mot den bedragne.

tvaan 

tvaan1 

 Och detta  alltmedan svenska polisen pratar om att det handlar om psykopater!?

Som ni ser så är det med väldigt enkla och fritt tillgängliga tjänster som jag hittat det jag skrivit om i det här inlägget.
Och det handlar bara om att vara lite mer kritiskt tänkande och kanske ställa sig frågan ”varför då?” ett par gånger extra.

För info om hur du kritiskt granskar källor på internet kan du få många svar på i denna helt kostnadsfria internetguide från .SE

Tycker du att det här inlägget är värt att spridas, så uppskattar jag för att du gör det. 

Var på din vakt.
Var särskilt försiktig med människor som du bara känner via online-meddelanden och telefonsamtal.
Om möjligt, prova Skype eller videochatt.
Många bedragare använder falska bilder för att lura sina offer, men videomeddelanden är mycket svårare att förfalska.
Bli din egen detektiv. Använd sökmotorer för att undersöka personens bild, namn och även textfraser mm.
Skicka inte någon pengar till någon.

Dela inlägget
    Print       Email

About the author

Jag som skriver, gör det ideellt och för att upplysa dig om verksamheter som JAG anser att det finns skäl att ifrågasätta och/eller varna för. Jag skriver även generellt om olika tillvägagångssätt som bedragare använder och tipsar om utbildning/kunskap som finns att få. Läs mer om: Internet Sweden | Peter Forsman

3 Comments

 1. Kent larson skriver:

  Skickas bilder som bilagor med e-post är det enkelt att se om dessa har hämtats från någon webbplats genom att använda tineye.com.

  • Internet Sweden | Peter Forsman skriver:

   Kent larson – Absolut, jag håller med – tineye.com är förträffligt och dessutom ett mycket bra kompliment till Googles bildsök eftersom det sällan är samma bilder som indexerats.

   Googles bildsök hittar man på https://www.google.se/imghp och sen klickar man bara på den lilla kameraikonen så får man samma typ av bildsökmöjlighet som tineye.com – jag rekommenderar att använda båda tjänsterna!

   //Peter

 2. […] Förra veckan så deltog jag i Aftonbladet-TV:s satsning Brottscentralen kring ämnet Romansbedrägerier, som jag även skrivit ett eget inlägg om här. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

You might also like...

piratkines

”Kinesiska piratshoppar” – omöjligt att stoppa!

Read More →